Türkçe yürütülen disiplinlerarası yüksek lisans programımız Ankara Üniversitesi’nin seçkin öğretim üyeleri ve ilgili kurumlardan gelen uzman kişiler tarafından verilen dersleri kapsamaktadır.

Program Hakkında

Aklınızı fikrinizi koruyun! Kişisel bilgisayarlar ya da akıllı telefonlar için yazılım ve uygulama programları mı üretiyorsunuz? Besteci, ressam, yazar ya da endüstriyel tasarımcı mısınız? Üniversitelerin teknoparklarında ya da özel şirketlerin Ar-Ge bürolarında mı çalışıyorsunuz? Kamuya ait sektörlerde teknoloji planlaması ve bütçelemesi mi yapıyorsunuz? Gazetecilik ya da yayıncılık gibi fikri endüstrilerde mi çalışıyorsunuz? Ya da aklınıza herhangi bir konuda kimsenin daha önce düşünmediği bir fikir mi geldi?

Bu program tam size göre! Çalışma hayatımızda vazgeçilmez bir yer işgal eden fikri mülkiyet konusunda Türkiye’de bir ilk olan Fikri Mülkiyet Hakları, Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nda üretimi sırasında yaratıcılık gerektiren ürünlerin sahiplerinin maddi haklarının ve manevi haklarının eleştirel değerlendirilmesinin yapılması amaçlanmaktadır.

Fikri Mülkiyet Hakları, Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olunca, fikri mülkiyete ilişkin mevzuatı öğrenmiş olacak, hukukun ekonomik altyapısıyla ilgili derinlikli bilgi edinmiş olacaksınız.

Disiplinler arası derslerden oluşan Fikri Mülkiyet Hakları, Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi Yüksek Lisans Programı’na öncelikli olarak iktisadi idari bilimler, siyasal bilgiler ve hukuk fakültelerinden mezunu olan

• Şirket yöneticileri ve danışmanlarının
  • Banka ve özerk kamu kurumlarında çalışan uzmanların
  • Patent ofislerinde, marka bürolarında veya şirketlerin AR-GE birimlerinde çalışanların
  • Üniversitelerin teknoloji transfer ofislerindeki uzmanların

başvurmalarını öneririz. Program bu işkolları dışında çalışan ve programa ilgi duyan adaylara da açıktır. Yeter ki siz aklınızı fikrinizi korumak isteyin!

Başvuru Koşulları

Fikri Mülkiyet Hakları, Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nın 2019-2020 Güz yarıyılına ilişkin başvuru koşulları ve kontenjan bilgileri için Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün websitesindeki duyurular kısmını takip edebilirsiniz.

Not: Programımız tezsiz II. öğretim yüksek lisans programı olarak tasarlandığından adaylardan yabancı dil ve ALES puanı sunmaları şart koşulmamaktadır.

Dersler

Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin, toplam 30 kredilik dersi başarıyla tamamlaması ve kredisiz bir dönem projesini yazması gerekmektedir. Programın toplam 3 akademik dönem sürmesi planlanmaktadır. İdeal koşullarda, öğrencilerin iki dönem boyunca 4’er ders, son dönem ise 2 ders ile bitirme projesini tamamlamaları gerekmektedir. Öğrenciler zorunlu ve seçmeli derslerin dönemlere göre dağılımını öğrenci danışmanlarının tavsiye ve onayıyla yapacaklardır.

Derslerin mesai saatleri dışında yapılması öngörülmektedir. Ders kontenjanları sınırlıdır. Bir dersi yeterli sayıda öğrenci seçmemesi veya öğretim üyesinin mazeretli olması durumunda ders programında değişiklik yapılabilir.

2018-2019 Öğretim Yılı dersleri için lütfen tıklayınız. (2019-2020 yılı dersleri daha sonra ilan edilecektir)